Pensioenplanning

Pensioenplanning bovenop je wettelijk pensioen biedt voordelen op korte en lange termijn. Je betaalt vandaag minder belastingen en aan je pensioenleeftijd ontvang je een bijkomend nettobedrag.

Je wettelijk pensioen wordt bepaald op basis van je loopbaan, professioneel statuut, je gezinssituatie en de inflatie. Finaid analyseert en gaat na hoeveel je mag verwachten. Daarna zoeken we gericht naar aanvullend pensioenkapitaal.

pexels-thisisengineering-3862603-1.jpg

Wat is pensioenplanning?

Pensioenplanning is geld dat je opzijzet tijdens je loopbaan. Hoe sneller je start met een pensioenplan, hoe beter. Je kapitaal zal dan namelijk meer opbrengen.

Finaid zoekt naar een fiscaal interessante manier voor je pensioenopbouw. We begeleiden je doorheen het proces van pensioenplanning en sturen de strategie bij waar nodig.

Wie doet aan pensioenplanning?

Iedereen heeft baat bij pensioenplanning, ook vaste werknemers. Aanvullende pensioenvoorzieningen en een doordachte vermogensspreiding zijn essentieel voor zelfstandigen, vrije beroepen en ondernemers.

Veelgestelde vragen over pensioenplanning

Wat zijn mijn mogelijkheden om een aanvullend pensioen op te bouwen?

Je kan op verschillende manieren aan pensioenopbouw doen. Zo heb je fiscaal aftrekbare spaarformules, zoals pensioensparen en langetermijnsparen. Voor zelfstandigen komen de Individuele Pensioentoezegging (IPT), het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) en de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) in beeld. Finaid adviseert over jouw opties voor pensioenplanning en de bijhorende voordelen en voorwaarden.

Hoe kan ik aan pensioensparen doen?

Pensioensparen kan op 2 manieren. Ofwel kies je voor een pensioenspaarrekening, zoals een pensioenspaarfonds bij een bank. Je belegt dan in aandelen en obligaties, zonder gegarandeerd minimumrendement en bent onderhevig aan beursschommelingen. De tweede optie is een pensioenspaarverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. Hierbij is een jaarlijks minimumrendement gegarandeerd. Bij sterke resultaten van de verzekeraar komt daar mogelijks een winstbonus bovenop.

Kan ik mijn pensioenplanning en vastgoedplanning aan elkaar koppelen?

Vastgoedplanning kan je zonder problemen koppelen aan je pensioenopbouw, bijvoorbeeld door middel van een reconstitutiekrediet . Zo koop je op een fiscaal voordelige manier je eerste eigendom, een opbrengsteigendom of tweede verblijf.

Nog vragen?

Finaid is jouw financieel adviseur voor een persoonlijke en objectieve pensioenplanning.