3 miljoen Belgen tussen hun 18de en het jaar waarin ze 64 jaar worden doen aan pensioensparen. De helft hiervan doet het via een verzekeringsmaatschappij. Elke expert is ervan overtuigd dat het pensioensparen via een verzekeringscontract een goede belegging is. Ontdek drie extra tips die je pensioensparen nog rendabeler maken.

Naast een eigen woning is pensioensparen een mooi appeltje voor de dorst en een garantie op een financieel zorgeloze oude dag. Ruim 3 miljoen Belgen doen al aan deze vorm van sparen. Hieronder geven de specialisten van Finaid.be drie tips om het pensioensparen nog rendabeler kunnen maken.

Een eerste tip

Vul je financiële korf op. Je kan jaarlijks een storting doen tot 1.270 euro. Een storting van hoogstens 990 euro geeft je recht op een belastingvermindering van 30 procent van het gestorte bedrag. Stort je een bedrag tussen 990 euro en 1.270 euro, dan zakt het fiscale voordeel tot 25 procent. Wie 990 euro stort, moet 297 euro minder belastingen betalen. Wie 1.270 euro stort, moet 317,50 euro minder ophoesten.

Let wel op voor een valkuil. Als je meer dan 990 euro stort, is er pas een groter reëel fiscaal voordeel bij stortingen vanaf 1.188 euro. Spaar je bijvoorbeeld 1.100 euro, dan geniet je een belastingvermindering van 275 euro (25 procent van 1.100 euro). Bij het lagere maximumbedrag van 990 euro boek je evenwel een fiscaal voordeel van 297 euro (30 procent van 990 euro).  De verhoogde spaarinspanning komt je bij stortingen tussen 990 euro en 1.188 euro dus nadelig uit.

Een tweede tip

Zoek via tak 23 naar meer rendement. Steeds meer Belgen kiezen voor pensioensparen gekoppeld aan beleggingsfondsen (tak23) of voor een combinatie tussen tak 23 en tak 21, de zogenaamde tak 44. Tak 21 geeft wel een gewaarborgd rendement, maar door de lage rentevoeten op de markt is het gewaarborgd rendement zeer laag. Tak 23 is dan weer meer risicovol, hoewel de verzekeringsmaatschappijen met specifieke beschermingsmechanismen op het niveau van het fonds werken, waardoor grote verliezen vermeden worden.

Een derde tip

betaal maandelijks. Zeker als je voor een meer risicovolle tak 23-formule (gekoppeld aan beleggingsfondsen) kiest. Door je stortingen te spreiden, spreid je ook het risico. Je koopt wanneer de beurs hoog staat, je koopt wanneer de beurs laag staat. Je verlies van het ene moment wordt gecompenseerd door de winst van het andere moment en op lange termijn ontgoochelt de beurs meestal niet.

Wil je meer info over het pensioensparen, aarzel niet om contact op te nemen met de specialisten van Finaid.be. Dit geldt ook voor pensioenspaarders die een pensioenspaarrekening via een bank hebben. We kijken samen met jou na wat de beste formule is.   

#sparen #pensioensparen #pensioen #pensioenleeftijd #finance #verzekeren #verzekering #kampenhout #leuven #mechelen #brussel #gent #brugge #hasselt #vlaanderen

https://www.finaid.be 

https://www.instagram.com/finaidverzekeringen/

Nog vragen?

Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.
Je zal ervan versteld staan wat we voor jou kunnen betekenen.