12 januari 2023

Schakel pensioenplan in voor energiebesparende investering

Activeer je aanvullend pensioen voor energiebesparende investeringen

Wie een aanvullend pensioenplan via werkgever of bedrijf heeft om een kapitaal op te bouwen ter aanvulling van het wettelijke pensioen, kan een voorschot op de opgebouwde reserves vragen om vastgoed te financieren. Dat voorschot kan al dan niet (gedeeltelijk) na verloop van tijd worden terugbetaald.

Een voorschot vragen van je aanvullend pensioenplan kan voor alle types vastgoed: je eerste woning, een tweede verblijf, vakantiehuis, opbrengstpand of een bedrijfspand. Ook verhuurd vastgoed komt in aanmerking. Het vastgoed moet wel in de Europese Economische Ruimte (de 27 EU-lidstaten plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) gelegen zijn. Daarnaast moet je volle eigenaar zijn of het vruchtgebruik bezitten, al dan niet met iemand anders.

Energiebesparende investering

Een voorschot opvragen kan niet alleen voor de aankoop van vastgoed maar ook voor een renovatie of energiebesparende investering. Dat biedt de mogelijkheid om de reserves in je aanvullend pensioenplan aan te spreken voor bijvoorbeeld een warmtepomp, zonnepanelen, warmteboiler, isolatie en andere energiebesparende verbouwingen. De voorschotten zijn doorgaans beperkt tot 60 tot 75%. Voor het opvragen van een voorschot hoef je niet bij de notaris langs te gaan. Een voorschotakte tussen jou en de verzekeringsmaatschappij is voldoende. Bij zelfstandigen wordt er regelmatig een voorschot opgevraagd, bij loontrekkenden begint het stilaan op gang te komen.

Let op voor impact gewaarborgde rentevoeten

Naast eventuele kosten rekent de verzekeringsmaatschappij een intrest aan. Een intrest die je jaarlijks betaalt of afgerekend wordt bij de uitbetaling van het aanvullend pensioen op pensioengerechtigde leeftijd. Hier is er wel een valkuil. Vaak is de intrestvoet berekend op de gewaarborgde rentevoeten van het contract.  Wie in de jaren 90 of in het begin van de jaren 2000 met aanvullende pensioenopbouw begon, zal nog genieten van een tariefgarantie van 3,75 procent of meer op de in het verleden opgebouwde reserves. De gegarandeerde rendementen van recente plannen zijn een stuk lager. Het voorschot wordt doorgaans aangerekend op de ‘oudste’ reserves. Dat leidt ertoe dat wie in de jaren met hoge tariefgaranties aan pensioensparen begon beter twee keer nadenkt alvorens zijn kapitaal in te zetten voor de financiering van energiebesparende maatregelen. Anderzijds is het wel interessant voor recente contracten met een laag gewaarborgd rendement (bv. 0,25%).

Aarzel niet om met ons kantoor contact op nemen als je een voorschot op je aanvullend pensioenplan wil opvragen. We kijken dan samen na wat de beste oplossing is. Neem voor vrijblijvend advies contact op met de specialisten van finaid.be.

 

Nog vragen?

Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.
Je zal ervan versteld staan wat we voor jou kunnen betekenen.

Contacteer ons

 

Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.
U zal ervan versteld staan wat we voor u kunnen betekenen.

Contacteer ons