Is het zinvol om aan pensioensparen te doen?
Hoe bouw ik mijn pensioen op? Is het zinvol om aan pensioensparen te doen? Ons antwoord is hier overduidelijk ‘ja’. En we hebben hier 3 goede redenen voor.
Is het zinvol om aan pensioensparen te doen? Het antwoord is volmondig jaar. En wel om drie eenvoudige redenen. Een eerste reden is dat het bijeengespaard kapitaal nodig is om wat extra marge te hebben wanneer je met pensioen gaat. In een studie van NN (bij 1.025 Belgen), partner van Finaid.be , is er volgens de respondenten een maandelijks wettelijk pensioen van 1.800 euro netto nodig. Om een luxueus leven te kunnen leiden stijgt dit bedrag naar 3.000 euro. Om te vermijden dat iemand in armoede belandt, is er volgens de Belgen 1.000 euro per maand nodig. Voor de essentiële zaken stijgt dat naar 1.200 euro. Het gemiddelde van het bedrag dat de Belgen opgeven om een comfortabel leven te leiden en dat om essentiële zaken te kunnen betalen, is net 1.500 euro. Dat is het bedrag dat de overheid nastreeft als minimumpensioen na een volledige carrière.
Hoe bouw ik mijn pensioen op?
Begin 2020 kreeg een werknemer gemiddeld een brutopensioen van 1.311,79 euro als man en 1.024,81 euro als vrouw. Met andere woorden, er bestaat zeker en vast nog een ’gap’ tussen wat men nodig heeft en wat men van de overheid krijgt. En daar brengt het pensioensparen enigszins soelaas. Hoe bouw ik mijn pensioen op?
Belastingvriendelijkheid
Een tweede reden is de belastingvriendelijkheid. De gestorte premies zijn tot 30 procent fiscaal aftrekbaar en op het einde van de rit is er een gunstige fiscale afhandeling. Dankzij het pensioensparen betaal je elk jaar tot 317,5 euro minder belastingen per persoon. Op het einde van de rit is er een anticipatieve belasting van 8 procent op het gespaard kapitaal. Bovendien is het pensioensparen te combineren met andere fiscaalvriendelijke formules zoals het lange termijnsparen en het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen. Wie hier de juiste formules uitzoekt kan als gezin of zelfstandige enkele duizenden euro’s belastingen besparen.
Alternatief voor pensioensparen
En ten slotte – een derde reden – is het pensioensparen een alternatief voor het geld op het spaarboekje, dat door de torenhoge inflatie van de laatste maanden, in waarde vermindert. 1 op de 10 Belgen kiest voor pensioensparen gekoppeld aan beleggingsfondsen (tak23). In dit geval kan je de premies het best maandelijks storten, aangezien het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen die op elk moment in waarde kunnen stijgen of dalen. Een gespreide betaling in verschillende sectoren is hier het advies.
Conclusie: het is inderdaad zinvol om aan pensioensparen te doen. Wel één belangrijke tip: hoe vroeger je er aan begin, hoe beter. Aarzel dus niet om contact op te nemen met ons kantoor voor meer info.
Nog vragen?
Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.
Je zal ervan versteld staan wat we voor jou kunnen betekenen.