Moet ik mijn schuldsaldoverzekering afsluiten bij dezelfde financiële maatschappij bij wie ik een woonkrediet heb? Het antwoord hierop is neen. Daarom is het goed om verschillende aanbieders te vergelijken. Deze bijdrage is tot stand gekomen in samenwerking met Finaid.be.

Wie een woonkrediet aangaat, zal van zijn kredietinstelling ook de vraag krijgen om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Een schuldsaldoverzekering is een levensverzekering die wordt afgesloten wanneer je een hypothecaire lening aangaat. Met een schuldsaldoverzekering wordt bij een overlijden het openstaande bedrag van de lening gedeeltelijk of volledig terugbetaald aan de instelling die het krediet verleend heeft.

Schuldsaldoverzekering: vergelijk

De verzekering is niet wettelijk verplicht, maar de kredietinstellingen eisen doorgaans wel dat je zo’n polis afsluit als je een woonkrediet  afsluit. Je moet je hypothecaire lening en schuldsaldoverzekering ook niet bij dezelfde instelling onderschrijven. Maar als je de verzekering afsluit bij de instelling waar je ook je lening aangaat, krijg je doorgaans een korting op het rentetarief van je krediet. Toch kan het de moeite lonen om voor je schuldsaldoverzekering  een andere speler te kiezen. Opteer je voor een andere verzekeringsmaatschappij, dan ben je weliswaar een korting op je woonkrediet kwijt, maar dan kan je met de hulp van ons kantoor de offertes van verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken.

Woonkrediet

Het voordeel moet dus groter zijn dan de korting die je niet hebt op je woonkrediet. Een voorbeeld dat we gelezen hebben in Spaargids: stel dat de gemiddelde vaste rentevoet voor een woonkrediet met een looptijd van twintig jaar en een eigen inbreng van minstens 20%, 1,44% bedraagt; Leen je 150.000 euro, dan betaal je met bij die rentevoet in totaal 22.569 euro intrest. Wordt deze rentevoet herleid tot 1,34% omdat je er ook een schuldsaldoverzekering afsluit, dan betaal je 20.946 euro intrest. Het verschil: 1.623 euro. Met andere woorden, je schuldsaldoverzekering bij een andere verzekeraar moet dan over de ganse periode 1623 euro goedkoper zijn dan bij de bank. Omdat het met een duurtijd van 20 jaar om 13 jaarpremies gaat, bedraagt het verschil 125 euro per jaar.

Leeftijd en kapitaal

De voornaamste parameters om de premie van een schuldsaldoverzekering te berekenen zijn je leeftijd en de grootte van het kapitaal dat moet verzekerd worden. Je gezondheidstoestand telt ook mee. Iemand die ‘ongezond’ leeft betaalt meer premie (bv. roker of overgewicht).

Overlijdensrisico

Een andere parameter is de manier waarop de verzekeringsmaatschappij het overlijdensrisico berekent. Volgt men de officiële sterftetabellen of de statistieken van de eigen verzekeringsportefeuille? Doorgaans is deze laatste manier van berekenen goedkoper en daarom is het ook goed om verschillende verzekeringsmaatschappijen te vergelijken.

Schuldsaldoverzekering in één keer betalen

Je kan ook een belangrijk profijt doen als je de schuldsaldoverzekering in één keer betaalt in plaats van elk jaar of periodiek. Op voorwaarde natuurlijk dat je niet overlijdt tijdens de looptijd van de lening.  

Besluit

Kortom, een goede raad: sluit zo maar niet klakkeloos een schuldsaldoverzekering af bij het onderschrijven van een woonkrediet. Een reden te meer om meer info te vragen bij de specialisten van Finaid.be.

Durf te vergelijken, en ontdek de voordelen!

Nog vragen?

Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.
Je zal ervan versteld staan wat we voor jou kunnen betekenen.