aanvullend pensioen voor zelfstandigen zonder vennootschap

Vermogensbeheer-en planning: ontdek de verschillen

Vermogensbeheer en vermogensplanning zijn totaal verschillende diensten. Maar ondanks deze verschillen gaan vermogensbeheer en vermogensplanning vaak hand in hand. Meer weten? Contacteer de specialisten van Finaid.be.

Vermogensbeheer gaat over het laten groeien van jouw vermogen. Er wordt hier rekening gehouden met het verwacht rendement, het risicoprofiel en de beleggingshorizon. Vermogensplanning is iets anders. Het gaat over wat je daadwerkelijk wilt doen met je vermogen en wat het voor jou en je gezin betekent. Het gaat hier om persoonlijke keuzes, wensen en doelstellingen.

Twee verschillende expertises

Terwijl een vermogensbeheerder het vermogen beheert, is de vermogensplanner de begeleider van een vermogende, die weet wat hij wil doen in de toekomst met zijn vermogen.  Niettemin is het niet correct om te denken dat vermogensplanning enkel voor rijken is. Iedereen die wat bijeen gespaard heeft en wat vooruitziend is, doet er goed aan om zijn financiële situatie te laten opvolgen door een specialist ter zake. Een jaarlijkse check-up van je vermogen en wat je ermee wil doen is meer dan zinvol.

Een vermogensplanner berekent bijvoorbeeld hoeveel rendement de klant nodig heeft om zijn of haar wensen te realiseren. Zodat de vermogensbeheerder de portefeuille kan invullen om dat specifieke rendement te behalen.

Twee verschillende doelstellingen

Een vermogensbeheerder zal je op een andere manier beoordelen dan een vermogensplanner. Bij een vermogensbeheerder wordt het rendement op je vermogen geëvalueerd. Terwijl bij een vermogensplanner de realisatie van je persoonlijke doelstellingen wordt geëvalueerd. Stel dat je als doelstelling hebt om op je 55ste te gaan rentenieren en het blijkt dat je op die leeftijd nog ver van deze doelstelling verwijderd bent, dan is je vermogensplanning mislukt. Om zijn taak tot een goed einde te brengen zal een vermogensplanner ook een beroep doen op andere experten, zoals een notaris als het bijvoorbeeld over schenkingen en erfbelastingen gaat.   

Belang van regelmatige check-up 

Ons kantoor is voor beide diensten een aanspreekpunt en adviseert je in eerste lijn. We hebben verschillende partners die ons daarbij helpen. We zetten dan samen een strategie op korte, middellange en/of lange termijn, afhankelijk van de projecten die men heeft (aankoop woning, voorbereiding pensioen,…), het risicoprofiel, de beleggingshorizon en uiteraard de marktomstandigheden. Deze informatie is cruciaal om de juiste investeringen voor te stellen.

We beschikken ook over tools die de investeringen – ook onroerende – op de voet volgen en ook aanpassen aan de situatie van het moment. De aankoop van een woning, een ontslag, een onverwacht pensioen, een overlijden en de voorbereiding van de successieplanning doen de beleggingsstrategie veranderen. Daarom zijn een persoonlijke aanpak en een regelmatige check-up zo belangrijk… en dan liefst uitgelegd in mensentaal.

Voor meer informatie helpen we je graag voort via 016 63 00 38 of info@finaid.be. Op onze website vind je ook heel wat nuttige tips en tricks rond het beheer van je vermogen en de planning.

Nog vragen?

Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.
Je zal ervan versteld staan wat we voor jou kunnen betekenen.