verzekeringen zelfstandige in bijberoep

Verzekeringen en de zelfstandige in bijberoep. Waar moet je op letten?

 

In ons land starten veel mensen hun zelfstandige loopbaan in bijberoep. Als de zaken goed gaan schakelen ze vaak over op een voltijds zelfstandig bestaan. Neem nu Sofie. De ziekenhuisverpleegster in hoofdberoep volgde een opleiding voor schoonheidsspecialiste, een activiteit die ze als zelfstandige in bijberoep wil uitoefenen. Welke verzekeringen heeft Sofie nodig om haar activiteit als zelfstandige in bijberoep vlot en veilig te laten verlopen? De specialisten van Finaid.be zetten alles voor jou op een rijtje. 

Wellicht heeft Sofie wat verbouwingswerken aan haar woning gedaan om haar klanten te ontvangen. Daarom is het nodig om haar verzekering van de woning aan te passen in functie van de verbouwingswerken en het materiaal dat Sofie nodig heeft om de klanten te behandelen. Stel dat Sofie op thuisbezoek gaat, dan doet ze er goed aan om de verzekering van haar auto aan te passen voor beroepsgebruik. Het gaat hier dus om aanpassingen van bestaande polissen.

Verzekeringen en risico’s

Als schoonheidsspecialiste is Sofie blootgesteld aan risico’s. Stel dat ze een fout maakt bij de behandeling of een verkeerd product gebruikt, dan kan ze aansprakelijk gesteld worden door de klant. Daarvoor dient de verzekering voor beroepsaansprakelijkheid. Het is ook aangeraden om een verzekering rechtsbijstand te nemen ingeval ze terecht of onterecht aangeklaagd wordt door de klant. Of indien ze schulden bij een klant moet recupereren of een leverancier moet aanspreken omdat hij/zij de verplichtingen bij bijvoorbeeld een online levering niet nagekomen is.

Verzekeringen van zelfstandige in bijberoep

Het is ook goed dat Sofie aan zichzelf denkt. Stel dat ze langdurig ziek of arbeidsongeschikt wordt. Dan kan ze weliswaar genieten van het sociaal opvangnet van haar werkgever (het ziekenhuis), maar dat zal helemaal niet voldoende zijn om het inkomensverlies te overbruggen. Hiervoor sluit ze best een polis gewaarborgd inkomen af. Het is een verzekering die tussenkomt bij ziekte of ongeval, meestal met een wachttijd van 30 dagen.

VAPZ, pensioensparen en langetermijnsparen

Een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)is heel interessant voor zelfstandigen om een aanvullend pensioen op te bouwen. Niet alle zelfstandigen in bijberoep hebben toegang tot een VAPZ. Dat kan, als Sofie sociale bijdragen betaalt die minstens even hoog zijn als bij een hoofdberoep (dus op een inkomen van minstens 14.658,44 euro). Is Sofie een startende zelfstandige en betaalt ze enkel voorlopige sociale bijdragen, dan kan ze nog geen VAPZ afsluiten. Uiteraard kan ze ook een bijkomend pensioen opbouwen via het pensioensparen en het langetermijnsparen.

Een goede raad voor Sofie: contacteer de specialisten van Finaid.be. Ze kunnen dan samen de verschillende verzekeringen overlopen. Finaid.be wenst haar alvast veel succes toe in haar nieuwe uitdaging van zelfstandige in bijberoep. 

Nog vragen?

Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.
Je zal ervan versteld staan wat we voor jou kunnen betekenen.