verzekeringen en ondernemen

Verplichte verzekeringen en het ondernemerschap

Weet je dat je als onderneming wettelijk verplicht bent om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Indien dit niet gebeurt, zal er bij een ongeval en na vergoeding aan de slachtoffers verhaal gepleegd worden met mogelijke strafrechtelijke vervolging en zware boetes. Lees er hieronder mee over en/of contacteer het team van Kevin De Vleeschouwer van Finaid.be.

Welke verzekeringen zijn verplicht voor een onderneming?

  1. Arbeidsongevallenverzekering voor personeelsleden, zodat zij verzekerd zijn tijdens het werk en de verplaatsing van en naar het werk. Het slachtoffer zal altijd vergoed worden, maar achteraf zal Fedris verhaal halen bij de werkgever.
  2. BA-autoverzekering voor de voertuigen die je onderneming in het verkeer brengt.
  3. Verzekering tienjarige aansprakelijkheid als dekking voor de gebreken die de soliditeit en/of stabiliteit van een gebouw aantasten. De verzekering is verplicht voor beroepsgroepen, die actief zijn in de bouwsector: verplicht voor architecten, aannemers, ingenieurs, studiebureaus, …
  4. Beoefenaars van gereglementeerde beroepen (Dat betekent dat alleen wie aan bepaalde voorwaarden voldoet, die beroepen mag uitoefenen)  moeten een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten om zich in te dekken tegen (intellectuele) professionele fouten. Deze verplichting geldt voor onder andere accountants, advocaten, architecten, landmeters en artsen. Zo’n verzekering noemt een verzekering professionele aansprakelijkheid en is niet hetzelfde als een bestuurdersverzekering en een verzekering BA-uitbating die niet wettelijke verplicht zijn.
  5. Voor zaken die publiek toegankelijk zijn, is de uitbater verplicht een verzekering objectieve aansprakelijkheid, brand en ontploffing aan te gaan. Deze verplichting geldt voor winkels, cafés en horecazaken, maar ook voor kantoorgebouwen met meer dan 500 vierkante meter publieke ruimte. Een klassieke brandverzekering is hier dus niet voldoende.

Vaak is er een verwarring tussen een verzekering bij wet opgelegd met verhaalsrecht tegenover de onderneming en een verzekering die contractueel opgelegd wordt.

Een verzekering die contractueel opgelegd wordt is bijvoorbeeld de brandverzekering die vereist is bij de onderschrijving van een krediet. Wie een contractueel verplichte verzekering niet afsluit, pleegt contractbreuk en is contractueel aansprakelijk. Dit heeft allerlei gevolgen: zo zou de andere partij kunnen weigeren haar eigen verplichtingen na te komen.

Naast deze verzekeringen bestaat er een waaier van verzekeringen die interessant zijn voor je bedrijf en die je als verantwoorde ondernemer moet onderschrijven. Voor je bedrijf, voor je werknemers en uiteraard voor jezelf.

Aarzel niet om contact op te nemen met ons kantoor voor meer info

Nog vragen?

Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.
Je zal ervan versteld staan wat we voor jou kunnen betekenen.