ondernemer en zenscore

Ondernemers en hun zenscore

De energiecrisis sloeg het afgelopen jaar hard toe. Op financieel en mentaal vlak. Bij 1 op 3 zelfstandigen slaat de stress toe. 2 op 3 ondernemers hebben het stressniveau onder controle, omdat ze onder andere in het verleden het juiste financieel advies hebben gekregen. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek dat uitgevoerd werd door verzekeraar NN, partner van Finaid.be uit Kampenhout.

Uit een studie van de  verzekeraar NN enkele maanden geleden houden 2 op de 3 ondernemers hun  stressniveau onder controle. De gemiddelde zenscore bij zelfstandigen bedraagt 63 op 100. Hoe hoger die score, hoe meer “zen” men is en hoe lager het ervaren stressniveau is.

De zenscore is lager bij wie:

  • een lagere financiële gemoedsrust heeft en minder spaarreserves;
  • de manier van zakendoen veranderde door inflatie en de energiecrisis:
  • jonger is.

De laagste zenscore, 47 op 100, werd opgetekend bij zelfstandigen met minder dan drie maanden spaarreserves en waarbij het inkomen sterk is gedaald. De hoogste zenscore, 77 op 100, wordt behaald door zelfstandigen van 50 jaar of ouder met meer dan 6 maanden spaarreserves.

Conclusie: ongeveer 2 op 3 ondernemers weet hun stressniveau algemeen gesproken onder controle te houden, maar 1 op 3 maakt zich zorgen.

Een lage zenscore wordt voornamelijk bepaald door geldzaken, zowel op professioneel als op privé-vlak. Zo zijn veel zelfstandigen bezorgd door een stijging van de kosten (32%), maken ze zich zorgen of ze hun omzet wel kunnen behouden of laten groeien (31%), en krijgen ze stress omdat ze hun inkomen zagen dalen (25%).

Op professioneel vlak zorgen ook de administratie (37%), de hoge werkdruk (23%) en de daaraan gekoppelde work-life balance (29%) voor extra stress.  Op privévlak komen na zorgen over de koopkracht (33%) ook onzekerheid over de toekomst van de kinderen (21%), het geloof dat je zelf weinig in handen hebt (20%) of moeilijk beslissingen kunt nemen (15%) en de gezondheid (20%) naar boven als redenen voor een lage zenscore.

Begeleiding geldzaken

Deze resultaten benadrukken hoe belangrijk het is om zich als zelfstandige of als ondernemer te laten begeleiden door een adviseur, zeker op het vlak van geldzaken. Met andere woorden, iemand die weet wat het leven van een ‘zelfstandige’ betekent en op die manier – zeker op het vlak van financiën – het juiste advies kan geven.  Ons kantoor is goed geplaatst om je hierbij te helpen.

Wil je hierover meer info, contacteer de specialisten van Finaid.be.

Bron: NN

Nog vragen?

Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.
Je zal ervan versteld staan wat we voor jou kunnen betekenen.