Schuldsaldoverzekering

Pensioensparen: alles wat je als jongere moet weten

Met deze blog richt Finaid.be zich vooral op de 60% jongeren die aangeven (bijna) niets te weten over pensioensparen. Hieronder geven de specialisten van Finaid.be je heel wat nuttige informatie. Doe er je voordeel mee.

Nochtans mag de persoonlijke pensioenopbouw  geen ‘ver van mijn bed’ show zijn voor de jonge generaties. Hoe later men er aan begint, hoeveel meer verloren jaren er zijn om een voldoende pensioen op te bouwen. Begin zo snel mogelijk met pensioensparen

De pensioenopbouw bestaat uit 4 pijlers

De eerste pijler is het wettelijk pensioen. Vriend en vijand zijn het er hier over eens dat dit bedrag te weinig is. Je vindt een raming van je toekomstig pensioen op www.mypension.be.

Je hebt gelukkig het heft in eigen handen om je pensioenbedrag aanzienlijk te verhogen. Te beginnen met de groepsverzekering of aanvullend pensioen (tweede pijler) die werkgevers vandaag aanbieden voor het geheel of een deel van hun werknemers. Bijna 4 miljoen werknemers bouwen op die manier een aanvullend pensioen op. Wie als loontrekkende geen of een beperkte groepsverzekering heeft  kan een aanvullende verzekering VAPW ( Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers) afsluiten. De bijdragen van de VAPW worden dus ingehouden van het nettoloon van de werknemer. Op www.mypension.be kan je terugvinden hoeveel je extra via het VAPW kan storten. De premie voor een VAPW geniet mits het naleven van bepaalde voorwaarden van een belastingvoordeel.

Een andere hefboom om je pensioen te verhogen zijn de derde pijlerverzekeringen, met name het pensioensparen (tot 990 euro of 1270 euro in 2022) en het lange termijnsparen (tot 2350 euro in 2022). Velen wachten tot het einde van het jaar om te storten, maar beter is om in het begin van het jaar of gespreid over het ganse jaar te storten. Je geld zal meer opbrengen. De stortingen op deze verzekeringen genieten mits bepaalde voorwaarden van een belastingvoordeel.  

De stortingen op de vierde pijler verzekeringen (beleggingsverzekeringen tak 21 (zonder risico), tak 23 (met risico) of tak 44 (gemengd)) genieten geen fiscaal voordeel. Je betaalt een verzekeringstaks van 2% op elke storing, maar wanneer je verzekeringscontract acht jaar en één dag loopt, betaal je geen roerende voorheffing op uitbetalingen van contracten met kapitaalsgarantie (tak 21).

Wil je er meer over weten, dan staan de specialisten van Finaid.be klaar om de voor jou interessantste formule uit te dokteren. Waar wacht je nog op?

 

Nog vragen?

Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.
Je zal ervan versteld staan wat we voor jou kunnen betekenen.