Een auto huren op vakantie roept bij veel mensen vragen op. Hoe boek ik een huurauto? Welke verzekeringen heb ik nodig? Hoe lever ik wagen weer in en waar moet ik op letten? Lees hieronder de 7 tips van Finaid.be over een zorgeloze huur van je auto op vakantie.

Een auto huren op vakantiee kan bijzonder handig zijn wanneer je met het vliegtuig of de trein een verre reis maakt. De huurauto bied je ter plaatse heel wat vrijheden. Toch is het aangewezen om goed voorbereid aan de start te komen. Met welke zaken moet je rekening houden? Finaid.be 7 tips op.

Tip 1: Begin je zoektocht naar een huurauto bij een vergelijkingssite

Vergelijkingssites voor huurauto’s geven je een goed overzicht waar je de goedkoopste huurauto kunt scoren. Zorg er wel voor dat de vergelijkingssite die je gebruikt onafhankelijk is van autoverhuurders om zo alleen eerlijke resultaten te vergelijken.

Als je prijzen vergelijkt, let dan goed op wat je krijgt voor je geld:

  • is het afhaalpunt vlak bij of moet je eerst nog een taxi betalen?
  • mag je een onbeperkt aantal kilometers rijden?
  • moet je meer betalen als je de grens van een land of staat oversteekt?
  • moet je bijbetalen als je de auto op een andere plek inlevert?
  • betaal je extra voor een tweede chauffeur?
  • heb je een creditcard met reliëfcode nodig of volstaat een modernere versie? Af en toe aanvaardt een verhuurbedrijf de modernere – en meer veilige – kaart zonder reliëfcode niet, of alleen op voorwaarde dat je een meerprijs betaalt. Let op de kleine lettertjes in de algemene voorwaarden.

Om onnodige kosten te vermijden is het slim om vooraf te bedenken wat je nodig hebt en wat je zelf kunt meenemen. Een GPS is bijvoorbeeld makkelijk te vervangen met een telefoon die buitenlandse data heeft.

Tip 2: Boek online en tijdig

Het is vaak handig om je huurauto op voorhand online te boeken. Want dan heb je meer keuze en meer tijd om rustig, in je eigen taal, alle voorwaarden na te lezen.

Als je tot het laatste moment wacht met het huren van een auto, kan dit duurder uitpakken. Vooral in de schoolvakanties hebben huurautobedrijven het vaak druk. Deze drukte kan de prijs verhogen, dus het is geen onnodige voorzorgsmaatregel om de huurauto een paar maanden van te voren te boeken.

Tip 3: Betaal bij je boeking

Je betaalt minder als je een huurauto vooraf online boekt en betaalt. Hetzelfde geldt voor aanvullende verzekeringen. De gulden regel hierbij is: bij de verkoopbalie van een huurautobedrijf betaal je altijd de hoogste prijs.

Om onnodige kosten te vermijden is het slim om vooraf te bedenken wat je nodig hebt en wat je zelf kunt meenemen. Een GPS is bijvoorbeeld makkelijk te vervangen met een telefoon die buitenlandse data heeft.

Tip 4: Contacteer je makelaar voor de verzekeringen

Verzeker jezelf en je gezin tegen onaangename verrassingen. In de huurprijs voor je auto zit normaal gezien een BA-verzekering inbegrepen voor het geval je schade zou veroorzaken aan derden. Check dit goed op voorhand. Sowieso moet je bij een ongeval in fout wel altijd zelf de vrijstelling betalen.

Denk ook op voorhand na of je nog een bijkomende omniumverzekering wilt. Die betaalt de schade aan je huurauto wanneer niemand anders er aansprakelijk voor is.

Er bestaan ook verzekeringen die je passagiers of jezelf als bestuurder beschermen.

Als je wil weten of je goed verzekerd bent of bestaande verzekeringen al voldoende zijn, aarzel niet om ons kantoor te contacteren voor meer info.

Tip 5: Controleer de huurwagen vooraleer je iets tekent

Op het moment dat je de wagen afhaalt, moet de persoon die ermee gaat rijden zijn creditkaart, (internationaal) rijbewijs en identiteitskaart laten zien. Er wordt dan op je creditkaart een bedrag geblokkeerd als waarborg. Dat betekent wel dat je kaart sneller aan de bestedingslimiet zit. Laat die eventueel op voorhand optrekken zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Eis dat je de huurauto eerst te zien krijgt voor je iets ondertekent. Deze zaken moet je zeker checken:

  • De grootte van de auto. De wagen moet minstens even groot zijn als de auto die je geboekt had. Is hij groter, dan hoef je geen meerprijs te betalen;
  • De staat van de auto. Neem foto’s van blutsen en krasjes;
  • De autopapieren;
  • Contactgegevens bij pech of schade;
  • Reserveband;
  • EHBO-kit;
  • Eventuele milieusticker die nodig is voor bepaalde regio’s.

Tip 6: Lever de wagen met volle tank in

Een autoverhuurder geeft je vaak de optie om de huurauto met een volle of lege tank in te leveren. Een auto inleveren met lege tank wordt de ‘refil’-optie genoemd. In dit geval zal de autoverhuurder de tank zelf bijvullen, nadat je de huurauto hebt ingeleverd. De autoverhuurder zal altijd een meerprijs vragen voor deze service. Het beste kun je dus voor de ‘full-to-full’-optie gaan, waarbij je de auto met volle tank huurt en inlevert. Voor de zekerheid kun je ook nog even een foto maken van de benzinemeter bij het afhalen en inleveren van de auto.

Tip 7: Neem foto’s van het voertuig dat je achterlaat

Neem ook altijd foto’s van de auto zelf, zelfs als het personeel er lacherig over doet en zéker als er niemand van het verhuurbedrijf meer is om samen met jou de auto te controleren op schade. Als er nadien onterecht een bedrag van je creditkaart gaat, heb je toch iets van bewijs in handen.

Heb je nog vragen over het huren van een auto op vakantie, neem dan contact op met het team van Kevin De Vleeschouwer van Finaid.be.

Bron: Allianz

Nog vragen?

Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.
Je zal ervan versteld staan wat we voor jou kunnen betekenen.