fiscaal voordeel bedrijfsfiets

Bedrijfsfiets: uw fiscale topper!

Dat de ‘bedrijfsfiets’ in volle opmars is, is al lang geen geheim meer. Als men aan de werknemers vraagt welk extra voordeel ze het liefst hebben, was dit in 2020 voor bijna 1 op de 5 de fiets en de fietsvergoeding. Een verdubbeling ten opzichte van het jaar voordien. En deze trend zet zich zeker en vast verder. Temeer omdat de fiscus hier een duwtje in de rug geeft met belastingvoordelen. De specialisten van Finaid.be helpen je met gepast advies op weg.

Hieronder ontdek je enkele fiscale voordelen die de bedrijfsfiets aanmoedigen:

– Als de werknemer met de fiets naar het werk rijdt, komt hij in aanmerking voor een belastingvrije fietsvergoeding van de werkgever. De vrijstelling tot 0,25 €/km (aanslagjaar 2022) geldt ook voor pedelecs (max. 25 km/u) en speed pedelecs (max. 45 km/u).

– Wanneer het bedrijf voor de werknemer een fiets koopt om naar en van het werk te fietsen, zijn de kosten voor het aankopen, onderhouden en herstellen van de fiets (en toebehoren zoals een gepaste helm of kledij) voor 100% fiscaal aftrekbaar. Ook de kosten voor het plaatsen of bouwen van fietsenstallingen, oplaadpunten voor elektrische fietsen, douches en kleedkamers zijn 100% fiscaal aftrekbaar.

– De elektrische bedrijfsfiets is sinds 2017 vrijgesteld van het belasten van een voordeel van alle aard (VAA) op voorwaarde dat je de fiets effectief gebruikt voor woon-werkverkeer.

– Deze voordelen zijn uiteraard ook van toepassing wanneer het bedrijf of de vennootschap voor de bedrijfsleider een fiets aankoopt. In dit geval is er een dubbel voordeel voor de bedrijfsleider. Hij hoeft de fiets niet privé te betalen, hij ontvang daar bovenop nog belastingvrije vergoedingen via de kilometervergoeding en het bedrijf brengt de kostprijs voor 100% in. Opgepast in een eenmanszaak geldt de 100%- aftrek enkel voor de fietsen die aan het personeel ter beschikking wordt gesteld.

Vergeet ook de fietsverzekering niet

Vergeet hierbij ook niet de premies die fiscaal aftrekbaar zijn voor de fietsverzekering die je afsluit. Een fietsverzekering dekt de schade aan de fiets, biedt ook een diefstalwaarborg aan en verleent bijstand wanneer er pech is onderweg. De fietsverzekering is complementair met de arbeidsongevallenverzekering.  Materiële schade valt immers niet onder de waarborgen van de arbeidsongevallenverzekering. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte fiets tengevolge van een ongeval op de normale weg van of naar het werk. Deze schade kan vergoed worden door een fietsomniumverzekering.

Wil je meer info over de extra fiscale voordelen van de bedrijfsfiets en de fietsverzekering, aarzel niet om contact op te nemen met het team van Kevin De Vleeschouwer via deze link of neem telefonisch contact op via 016 63 00 38.

Nog vragen?

Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.
Je zal ervan versteld staan wat we voor jou kunnen betekenen.