spaargeld

Hoe stel je het spaargeld voor je (klein)kind veilig?

(Groot)ouders sparen voor (klein)kinderen om hen financieel een duwtje in de rug te geven bij bijvoorbeeld de aankoop van een auto en/of huis. Volgens de wet heeft het (klein)kind op zijn/haar 18de verjaardag het recht om zelf te beslissen wat hij/zij met het spaargeld doet. (Groot) ouders die menen dat het (klein)kind nog niet klaar is om het spaargeld zelf te beheren, stellen zich misschien de vraag hoe ze daar een mouw aan kunnen passen. Hoe kan je de beschikbaarheid van spaargeld voor je (klein)kind verschuiven naar een latere datum?
De specialisten van finaid.be zochten het uit.


Als ouder/grootouder heb je het beste voor met je kind/kleinkind. Je wilt dat ze later niets te kort komen. Bij belangrijke gebeurtenissen in hun leven wil je er als ouder/grootouder zijn. Met bijvoorbeeld een financieel duwtje in de rug bij de aankoop van wagen en/of woning. Om te vermijden dat het door jou opgebouwde spaargeld vóór de aankoop van die woning is besteed aan andere zaken, kan je maatregelen nemen om dat te voorkomen. Stel het spaargeld voor je (klein)kind veilig.

Spaarverzekering (1)

Een eerste alternatief die finaid.be voor u in petto heeft is de zogenaamde tak 21-spaarverzekering met een gewaarborgd rendement en winstdeelneming die varieert in functie van de resultaten van de verzekeraar. Je opent de spaarrekening op eigen naam maar duidt je kind/kleinkind aan als begunstigde. Deze laatste zal dan kunnen beschikken over het spaargeld op de dag die jij vooraf hebt vastgelegd of bij je overlijden. Bijkomende tip van finaid.be: je laat het spaargeld best 8 jaar op de spaarrekening staan om geen roerende voorheffing te betalen. Aan dit type van spaarformule hangen wel enkele kosten zoals instap-en beheerskosten en een verzekeringstaks.

Spaarverzekering (2)

Nog een interessante optie is de tak 23-beleggingsverzekering. Ook deze verzekering kan je op eigen naam openen en je kind/kleinkind als begunstigde aanduiden. Je belegt het spaargeld in aandelenobligaties of een mix van beide. De waarde van de beleggingsverzekering wordt bepaald door de waarde van die onderliggende producten. Bij deze formule betaal je geen beurstaks en ook de roerende voorheffing is niet van toepassing.

Nog vragen?

Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.
Je zal ervan versteld staan wat we voor jou kunnen betekenen.