vermogensbeheer en fraudebestrijding.

Hoe herken je frauduleuze praktijken?

Misschien ben je al eens opgebeld door een vermogensbeheerder die vraagt om je vermogen te beheren en een hoger rendement dan haalbaar op de markt belooft en, meestal met kapitaalwaarborg. Dergelijk vermogensbeheer is echter te mooi om waar te zijn. Wees hiermee voorzichtig, misschien zie je je geld nooit meer terug!

Soms word je gecontacteerd nadat je op sociale netwerken of andere websites belangstelling hebt getoond voor reclame voor hoge rentevoeten. In de daaropvolgende dagen belt een medewerker je op met het voorstel uw vermogen te beheren.

Dat heet ‘cold calling’, een techniek die vaak wordt gebruikt bij beleggingsfraude. Je wordt uitgenodigd om de website van de ‘onderneming’ te bezoeken en daar een persoonlijke rekening te openen. Soms word je je een contract voorgesteld. Alle verdere contacten verlopen via e-mail, telefoon, sms of WhatsApp.

Hoe kan je je tegen zo’n praktijken beschermen?

De FSMA (De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) raadt je aan de volgende aanbevelingen te volgen om te vermijden dat u wordt opgelicht:

     

      • Doe de test op de FSMA-website om te achterhalen of een aanbieding een poging tot oplichting is (Let op voor fraude | FSMA).

      • Blijf op je hoede voor (beloften van) buitensporige winst. Als een rendement te mooi is om waar te zijn, is het dat ook!

      • Geloof niet zomaar alles wat een onderneming beweert. Vaak verklaren ondernemingen dat ze een vergunning hebben om financiële diensten aan te bieden, terwijl dat helemaal niet zo is. Controleer altijd de informatie die je krijgt (handelsnaam, maatschappelijke zetel …). Is de onderneming buiten de Europese Unie gevestigd? Weet dan dat je moeilijkheden kan ondervinden mocht je in een conflict verwikkeld raken.

      • Ga na of de onderneming een vergunning heeft. Dat kan je opzoeken in de lijsten op de FSMA-website (Check uw aanbieder’ (Check uw aanbieder | FSMA). Wees ook op je hoede voor ‘cloned firms’. Dat zijn ondernemingen die zich laten doorgaan voor andere, wettelijke ondernemingen waarmee ze geen enkele band hebben. Je kan die fraude op het spoor komen door de e-mailadressen of de contactgegevens van de betrokken ondernemingen te vergelijken.

      • Wees op je hoede voor ‘cold calling’. Dat betekent dat je via telefoon of e-mail wordt gecontacteerd met een financieel aanbod zonder dat je daar vooraf om hebt verzocht. Dat is vaak de eerste stap van een frauduleuze praktijk.

      • Kijk uit als je wordt gevraagd om geld over te maken naar een land dat geen enkele band heeft met de onderneming, noch met je thuisland.

      • Beleg nooit in een product als je niet perfect begrijpt wat het precies inhoudt.

      • Wees nog wantrouwiger als je wordt gevraagd een bijkomende som te storten en/of een belasting te betalen voordat de onderneming je winst kan uitbetalen. Deze opvragingen wijzen vaak op fraude.

    Als je de minste twijfel hebt over de regelmatigheid van een aanbieding van financiële diensten, aarzel niet om rechtstreeks contact op te nemen met de FSMA via het contactformulier voor consumenten (Contactformulier voor consumenten | FSMA.) Aarzel ook niet om de FSMA te verwittigen als je in aanraking komt met een verdachte onderneming waarover ze nog geen waarschuwing heeft gepubliceerd.

    Je bent toch slachtoffer geworden? Wat nu?

    Denk je het slachtoffer te zijn van oplichtingspraktijken? Stort dan in geen enkel geval nog extra geld. Opgelet: deze raad geldt ook, en vooral, als de fraudeur je belooft om je geld terug te betalen na een laatste storting. Dat is namelijk een beproefde techniek van oplichters om hun slachtoffer nog een laatste keer geld te ontfutselen.

    Dien onmiddellijk klacht in bij je lokale politiedienst en meld de oplichting aan de FSMA via het contactformulier voor consumenten. Kortom, contacteer enkel een betrouwbare vermogensbeheerder zoals finaid.be

    Bron: FSMA

    Nog vragen?

    Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.
    Je zal ervan versteld staan wat we voor jou kunnen betekenen.